Készülj elő a következőkkel:
-egy közepes keverőtál,
-kézi mixer a habverőfej tartozékával együtt,
-4 kisebb keverőtál,
-papírtörlő,
-papírtörlők vagy kendők benedvesítve,
-hústű vagy fogpiszkáló,
-spatulák vagy más keverő alkalmatosság,
-4 db zacskózáró csipesz vagy befőttes gumi,
-egy magas pohár,
-olló,
-kimérve 45 ml víz
1.) Készítsd el a cukormáz alapot! Ehhez a Mézimáz Mixet borítsd a közepes keverőtálba – ha még alaposabb szeretnél lenni, akkor szitáld is át finom szövésű szitán- , majd öntsd hozzá az előre kimért 45 ml vizet (konyhai mérlegen 45 grammot mérj)! Ezután az elektromos kézi mixer habverőfej tartozékával keverd 1 – 1,5 percig legalacsonyabb fokozaton. Ha elkészültél, akkor fontos, hogy a máz ne álljon a szabad levegőn. Nedves ruhával vagy nedves papírtörlővel mindig legyen letakarva amíg éppen nem kevered! Innentől kezdve nem lesz szükség a habverőre. Szilikon spatulával vagy kanállal dolgozz ezt követően a mázzal!
2.) Oszd el a mázat 4 felé a kisebb keverőtálakba, de hagyj egy kicsit az alapból is! Még jól jöhet vésztartaléknak.
3.) Most takard le az összes tálat nedves anyaggal, kivéve azt, amelyiket éppen keverni fogod.
4.) Jöhet a színezés! (fekete, terrakotta, rózsaszín és fehér) A porfestékeket több részletben keverd a mázhoz, amíg el nem éred a kívánt színt. A végeredmény sötétebb lesz, mint amit a tálban látsz. A fehérhez nem kell festéket adni.
5.) A színek elkészítése után a színes cukormázak állagának beállítása következik. Ehhez néhány cseppenként adagolj vizet a mázhoz és keverd el benne, ezt pedig ismételd addig, amíg el nem éred a kívánt állagot! Hogy milyen is az? Amikor a spatulát felemeled a tálból, akkor először egy közepesen nagy csepp nagyobb részben esik le róla, a maradék máz pedig egyenletesen csurog vékony sugárban néha-néha megszakadva. Ha kiemeled a spatulát és néhány mp-ig hagyod keverés nélkül, akkor nem terül el a tálban magától, de ha kb. hússzor-harmincszor óvatosan megrázod a tálat, akkor elterül a máz úgy, hogy teljesen kisimul a teteje. Ha buborékokat látsz ilyenkor a tál tetejére feljönni, az teljesen normális. Ha túl hígra sikerült, akkor a cukormáz alapból félretett mennyiségből tegyél bele, hogy visszasűrítsd! Ha nem maradt belőle, akkor végső esetben átszitált porcukor apránkénti hozzáadásával sűrítsd vissza!
6.) Az elkészült mázak habzsákba töltésével folytasd! Ehhez egy hosszú pohárba helyezd a szétnyitott habzsákot, majd a zsák széleit hajtogasd ki a pohár falán úgy, hogy középen egy tölcsér alakuljon ki. Ide töltsd a mázat! Ezután a zsák végét fogd össze, csavard fel a fennmaradó részt és zárd le a zacskózáró csipesszel vagy befőttes gumival! Mindegyik színt külön habzsákba töltsd! Ha ezzel megvagy, akkor maradt még 4 db habzsákod. Ezeknek vágj kb. 1 cm-es lyukat a végére és tedd bele a már bezsákolt mázakat, hogy dupla réteg habzsákban legyenek. Ezt a második réteget nem kell kidobnod a díszítés után, mert ugyanerre a célra még rengetegszer felhasználhatod majd.
8.) Vágj a habzsákok végére az ollóval egyenesen kb. 2 mm-es nyílást!
9.) SZUPER! Jöhet a díszítés! A képen láthatod, hogy néhány forma külön-külön szekciókból áll. Ahhoz, hogy ezek elkülönüljenek egymástól a végén, szekciónként meg kell szárítani a díszítés felületét. Szabad levegőn hosszabb ideig szárad a máz, ezért felgyorsíthatod a folyamatot sütőben úgy, hogy nem kapcsolsz be egyáltalán melegítést a sütőn, csakis légkeverést. B opciónak ventilátor is megteszi, bár ez kevésbé hatékony.
10.) Nézd meg a videót, hogy meglesd, én milyen sorrendben haladok a szekciókkal. Amikor másik formával folytatom, az azt jelenti, hogy az előzőnek éppen száradnak a már meglévő részei.
11.) Először az egyes szekcióknak a körvonalát rajzolom meg, ilyenkor nem fejtek ki nagy erőt a kezemmel a zsákra, viszont amikor körbeértem és a belsejét kezdem el feltölteni a mázzal, akkor már egyre erősebben nyomom. Nézd meg többször a videót és próbáld ki előre, hogy milyen erősen kell nyomni a zsákot, hogy olyan intenzitással jöjjön a máz, ahogy nálam látod. Ezt gyakorolhatod sütőpapíron. Ne aggódj, így is bőven fog maradni elegendő cukormázad. Biztatlak is, hogy készülj elő még pár sütivel, amit kidíszíthetsz a maradék mázakkal. Ha mégsem szeretnéd felhasználni, akkor lefagyaszthatod őket habzsákostul és legközelebb átkeverés és újrazsákolás után fel tudod még használni.
12.) Ha elkészültél, akkor hagyd száradni egy éjszakán át a méziket, másnap pedig ha szeretnéd, becsomagolhatod őket.
Jó alkotást és kellemes időtöltést kívánok a mézikkel!
ui.: Szívesen várok akár beszámolót, akár képeket. Bátran lépj velem kapcsolatba Instagramon vagy e-mailben.
Ha pedig még részletesebben szeretnél megtudni mindent a díszítésről, akkor szeretettel várlak a hamarosan induló karácsonyi workshopjaim valamelyikén ♥
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |