Barion Pixel

Üdvözöllek az Őszi Mézeskalács Díszítő DIY Box útmutatójában! Lépj be egy kreatív kalandba és hozd létre a saját remekműveidet!

Mielőtt belevágnánk, lenne pár tippem ♥

A DIY szettben egy csomag Mézimáz Mixet találsz, amiből kb. 45 – 50 db kis mézit tudsz kidíszíteni – olyan méretűeket, amik a szettben is vannak. Azért, hogy ne menjen kárba a sok máz, ami megmaradna, 3 javaslatom van:

Ha szeretsz sütni, akkor készülj még több mézivel vagy linzer keksszel, hogy legyen mit kidíszíteni a fennmaradó cukormázzal! De ha ehhez most nincs kedved:

Az is egy opció, hogy nem készíted el az egész csomag mázat, így por formájában sokáig eltartható, ha jól visszazárod a zacskót. Ebben az esetben arányosan csökkentsd a folyadék mennyiséget. Mérd le konyhai mérleggel, hogy hány gramm Mézimáz Mixet használsz, majd a grammok számát oszd el 7-tel: ennyi vízre lesz szükség hozzá.

Ha az egész csomag Mézimáz Mixet elkészíted, akkor le tudod fagyasztani majd a megmaradt mázat. Lentebb találsz információt, hogy hogyan tudod a későbbiekben felhasználni, ha ezt választod.

Készen állsz? Induljunk el!

Készülj elő a következőkkel: 

  • egy közepes keverőtál,
  • kézi mixer a habverőfej tartozékával együtt,
  • 3 kisebb keverőtál
  • papírtörlő
  • vízzel benedvesített kendő,
  • hústű vagy fogpiszkáló,
  • spatulák vagy más keverő alkalmatosság,
  • 3 db zacskózáró csipesz vagy befőttes gumi,
  • egy magas pohár,
  • olló,
  • kimérve 45 ml víz
 

1.) Készítsd el a cukormáz alapot! Ehhez a Mézimáz Mixet borítsd a közepes keverőtálba – ha még alaposabb szeretnél lenni, akkor szitáld is át finom szövésű szitán- , majd öntsd hozzá az előre kimért 45 ml vizet (konyhai mérlegen 45 grammot mérj)! Ezután az elektromos kézi mixer habverőfej tartozékával keverd 1 – 1,5 percig legalacsonyabb fokozaton. Ha elkészültél, akkor fontos, hogy a máz ne álljon a szabad levegőn. Nedves ruhával vagy nedves papírtörlővel mindig legyen letakarva amíg éppen nem kevered! Innentől kezdve nem lesz szükség a habverőre. Szilikon spatulával vagy kanállal dolgozz ezt követően a mázzal!

2.) Most a kikevert cukormáz állagának beállítása következik. Ehhez néhány cseppenként adagolj vizet a mázhoz és keverd el benne, ezt pedig ismételd addig, amíg el nem éred a kívánt állagot! Hogy milyen is az? Amikor a spatulát felemeled a tálból, akkor először egy közepesen nagy csepp egy nagyobb részben esik le róla, a maradék máz pedig egyenletesen csurog vékony sugárban néha-néha megszakadva. Ha kiemeled a spatulát és néhány mp-ig hagyod keverés nélkül, akkor nem terül el a tálban magától teljesen simára, de ha kb. hússzor-harmincszor óvatosan megrázod a tálat, akkor elterül a máz úgy, hogy teljesen kisimul a teteje. Ha buborékokat látsz ilyenkor a tál tetejére feljönni, az teljesen normális. Ha túl hígra sikerült, akkor átszitált porcukor apránkénti hozzáadásával sűríthetsz rajta egy kicsit.

3.) Oszd szét a mázat! A 3 kisebb tálba oszd szét az elkészített fehér cukormáz alapot! (én négy részre osztottam, hogy maradjon tartalékba is a fehérből. 

4.) Most takard le az összes tálat nedves papírtörlővel vagy nedves kendővel, kivéve azt, amelyiket éppen keverni fogod!

5.) Jöhet a színezés! A porfestékeket több részletben keverd a kis tálban lévő mázakhoz, amíg a kívántnál egy kicsivel világosabb színt el nem érsz! Ha megvan a narancs és a barna is, akkor a bézs színt úgy tudod kikeverni, hogy az elkészült barna mázból, és az elkészült narancs színű mázból is hozzáadsz a 3. kis tálban lévő fehérhez kb. fél-fél teáskanálnyit és ezt jól elkevered benne. Plusz tipp: ha pasztell árnyalatot szeretnél elérni, akkor ne használd fel az összes festéket, amit kaptál 🤫

6.) Ezután, újra ellenőrizd le, hogy a 2. pontban leírtaknak megfelel-e a mázak állaga, és ha nem, akkor most még tudod őket higítani.

7.) Az elkészült mázak habzsákba töltésével folytasd! Ehhez egy hosszú pohárba helyezd a szétnyitott habzsákot, majd a zsák széleit hajtogasd ki a pohár falán úgy, hogy középen egy tölcsér alakuljon ki. Ide töltsd a mázat! Ezután a zsák végét fogd össze, csavard össze a fennmaradó részt és zárd le a zacskózáró csipesszel vagy befőttes gumival! Mindegyik színt külön habzsákba töltsd! Ha ezzel megvagy, akkor maradt még habzsákod. Ezekből el tudod készíteni a biztonságot adó 2. habzsák réteget. Ehhez vágj kb. 1 cm-es lyukat egy üres habzsák végére és tedd bele a már bezsákolt mázat, hogy dupla réteg habzsákban legyen. Ezt a második réteget nem kell kidobnod a díszítés után, mert ugyanerre a célra még rengetegszer felhasználhatod majd. 

8.) Vágj a habzsákok végére az ollóval egyenesen kb. 2-3 mm-es nyílást!

9.) SZUPER! Jöhet a díszítés! A képen láthatod, hogy néhány forma külön-külön szekciókból áll. Ahhoz, hogy ezek elkülönüljenek egymástól a végén, ne pedig egy nagy egybeterült díszítés legyen rajtuk, ahhoz szekciónként meg kell szárítani a díszítés felületét. Szabad levegőn hosszabb ideig szárad a máz, ezért felgyorsíthatod a folyamatot sütőben úgy, hogy nem kapcsolsz be egyáltalán melegítést a sütőn, csakis légkeverést. B opciónak ventilátor is megteszi.

10.) Nézd meg a videót, hogy meglesd, én milyen sorrendben haladok a szekciókkal. Amikor másik formával folytatom, az azt jelenti, hogy az előzőnek éppen száradnak a már meglévő részei. 

Plusz tipp: A fekete gyöngyöket, amik az állatok szemei és orrai lesznek, érdemes előre összepárosítani, hogy azonos méretű gyöngyökből álljon egy-egy mézi 2 szeme.

11.) Először az egyes szekcióknak a körvonalát rajzolom meg, ilyenkor nem fejtek ki nagy erőt a kezemmel a zsákra, viszont amikor körbeértem és a belsejét kezdem el feltölteni a mázzal, akkor már egyre erősebben nyomom. Ezután a fogpiszkálóval vagy hústűvel el kell egyengetni a máz felületét. Nézd meg többször a videót és próbáld ki előre, hogy milyen erősen kell nyomni a zsákot, hogy olyan intenzitással jöjjön a máz, ahogy nálam látod. Ezt gyakorolhatod sütőpapíron. Ne aggódj, így is bőven fog maradni elegendő cukormázad. 

Biztatlak is újra, hogy készülj elő még pár sütivel, amit kidíszíthetsz a maradék mázakkal. Ha mégsem szeretnéd felhasználni, akkor lefagyaszthatod őket habzsákostul és legközelebb átkeverés és újrazsákolás után fel tudod még használni.

12.) Ha elkészültél, akkor hagyd száradni egy éjszakán át a méziket, másnap pedig, ha szeretnéd, becsomagolhatod őket. 

Jó alkotást és kellemes időtöltést kívánok a mézikkel!

ui.: Szívesen várok akár beszámolót, akár képeket. Bátran lépj velem kapcsolatba Instagramon vagy e-mailben. 🥰

Ha pedig még részletesebben szeretnél megtudni mindent a díszítésről, akkor szeretettel várlak a workshopjaim valamelyikén! 🎨

Nézd meg, hogy én hogyan csináltam:

×
×

Cart