Mielőtt belevágnánk, lenne pár tippem ♥
A DIY szettben egy csomag Mézimáz Mixet találsz, amiből kb. 45 – 50 db kis mézit tudsz kidíszíteni – olyan méretűeket, amik a szettben is vannak. Azért, hogy ne menjen kárba a sok máz, ami megmaradna, ezért 3 javaslatom van:
1.) Ha szeretsz sütni, akkor készülj még több mézivel vagy keksszel, hogy legyen mit kidíszíteni a fennmaradó cukormázzal! De ha ehhez most nincs kedved:
2.) Az is egy opció, hogy nem készíted el az egész csomag mázat, így por formájában sokáig eltartható, ha jól visszazárod a zacskót. Ebben az esetben arányosan csökkentsd a folyadék mennyiséget. Mérd le konyhai mérleggel, hogy hány gramm Mézimáz Mixet használsz, majd a grammok számát oszd el 7-tel: ennyi vízre lesz szükség hozzá.
3.) Ha az egész csomag Mézimáz Mixet elkészíted, akkor le tudod fagyasztani majd a megmaradt mázat. Lentebb találsz információt, hogy hogyan tudod a későbbiekben felhasználni, ha ezt választod.
Készülj elő a következőkkel:
-egy közepes keverőtál,
-kézi mixer a habverőfej tartozékával együtt,
-3 kisebb keverőtál,
-papírtörlő,
-papírtörlők vagy kendők benedvesítve,
-hústű vagy fogpiszkáló,
-spatulák vagy más keverő alkalmatosság,
-4 db zacskózáró csipesz vagy befőttes gumi,
-egy magas pohár,
-olló,
-kimérve 45 ml víz
1.) Készítsd el a cukormáz alapot! Ehhez a Mézimáz Mixet borítsd a közepes keverőtálba – ha még alaposabb szeretnél lenni, akkor szitáld is át finom szövésű szitán- , majd öntsd hozzá az előre kimért 45 ml vizet (konyhai mérlegen 45 grammot mérj)! Ezután az elektromos kézi mixer habverőfej tartozékával keverd 1 – 1,5 percig legalacsonyabb fokozaton. Ha elkészültél, akkor fontos, hogy a máz ne álljon a szabad levegőn. Nedves ruhával vagy nedves papírtörlővel mindig legyen letakarva amíg éppen nem kevered! Innentől kezdve nem lesz szükség a habverőre. Szilikon spatulával vagy kanállal dolgozz ezt követően a mázzal!
2.) Oszd szét a mázat! 3 kisebb tálba szedj ki belőle kb. akkora mennyiséget, amit a vidóban is látsz (2-3 spatulányi)! Hagyj egy kicsit az alapból is, még jól jöhet vésztartaléknak! 🙂
3.) Most takard le az összes tálat nedves anyaggal, kivéve azt, amelyiket éppen keverni fogod.
4.) Jöhet a színezés! (piros, zöld, fehér) A porfestékeket több részletben keverd a mázhoz, amíg a kívántnál egy kicsivel világosabb színt el nem érsz! Ezután, ha teheted, pihentesd egy órán át a beszínezett, nedves kendővel lefedett mázakat. A végeredmény sötétebb lesz, mint amit a tálban látsz. A fehérhez nem kell festéket adni.
5.) A színek elkészítése után a színes cukormázak állagának beállítása következik. Ehhez néhány cseppenként adagolj vizet a mázhoz és keverd el benne, ezt pedig ismételd addig, amíg el nem éred a kívánt állagot! Hogy milyen is az? Amikor a spatulát felemeled a tálból, akkor először egy közepesen nagy csepp egy nagyobb részben esik le róla, a maradék máz pedig egyenletesen csurog vékony sugárban néha-néha megszakadva. Ha kiemeled a spatulát és néhány mp-ig hagyod keverés nélkül, akkor nem terül el a tálban magától teljesen simára, de ha kb. hússzor-harmincszor óvatosan megrázod a tálat, akkor elterül a máz úgy, hogy teljesen kisimul a teteje. Ha buborékokat látsz ilyenkor a tál tetejére feljönni, az teljesen normális. Ha túl hígra sikerült, akkor a cukormáz alapból félretett mennyiségből tegyél bele, hogy visszasűrítsd! Ha nem maradt belőle, akkor végső esetben átszitált porcukor apránkénti hozzáadásával sűrítsd vissza!
6.) Az elkészült mázak habzsákba töltésével folytasd! Ehhez egy hosszú pohárba helyezd a szétnyitott habzsákot, majd a zsák széleit hajtogasd ki a pohár falán úgy, hogy középen egy tölcsér alakuljon ki. Ide töltsd a mázat! Ezután a zsák végét fogd össze, csavard össze a fennmaradó részt és zárd le a zacskózáró csipesszel vagy befőttes gumival! Mindegyik színt külön habzsákba töltsd! Ha ezzel megvagy, akkor maradt még habzsákod. Ezekből el tudod készíteni a biztonságot adó 2. habzsák réteget. Ehhez vágj kb. 1 cm-es lyukat egy habzsák végére és tedd bele a már bezsákolt mázat, hogy dupla réteg habzsákban legyen. Ezt a második réteget nem kell kidobnod a díszítés után, mert ugyanerre a célra még rengetegszer felhasználhatod majd.
8.) Vágj a habzsákok végére az ollóval egyenesen kb. 2 mm-es nyílást!
9.) SZUPER! Jöhet a díszítés! A képen láthatod, hogy néhány forma külön-külön szekciókból áll. Ahhoz, hogy ezek elkülönüljenek egymástól a végén, szekciónként meg kell szárítani a díszítés felületét. Szabad levegőn hosszabb ideig szárad a máz, ezért felgyorsíthatod a folyamatot sütőben úgy, hogy nem kapcsolsz be egyáltalán melegítést a sütőn, csakis légkeverést. B opciónak ventilátor is megteszi.
10.) Nézd meg a videót, hogy meglesd, én milyen sorrendben haladok a szekciókkal. Amikor másik formával folytatom, az azt jelenti, hogy az előzőnek éppen száradnak a már meglévő részei.
11.) Először az egyes szekcióknak a körvonalát rajzolom meg, ilyenkor nem fejtek ki nagy erőt a kezemmel a zsákra, viszont amikor körbeértem és a belsejét kezdem el feltölteni a mázzal, akkor már egyre erősebben nyomom. Nézd meg többször a videót és próbáld ki előre, hogy milyen erősen kell nyomni a zsákot, hogy olyan intenzitással jöjjön a máz, ahogy nálam látod. Ezt gyakorolhatod sütőpapíron. Ne aggódj, így is bőven fog maradni elegendő cukormázad. Biztatlak is, hogy készülj elő még pár sütivel, amit kidíszíthetsz a maradék mázakkal. Ha mégsem szeretnéd felhasználni, akkor lefagyaszthatod őket habzsákostul és legközelebb átkeverés és újrazsákolás után fel tudod még használni.
12.) Ha elkészültél, akkor hagyd száradni egy éjszakán át a méziket, másnap pedig ha szeretnéd, becsomagolhatod őket.
Jó alkotást és kellemes időtöltést kívánok a mézikkel!
ui.: Szívesen várok akár beszámolót, akár képeket. Bátran lépj velem kapcsolatba Instagramon vagy e-mailben.
Ha pedig még részletesebben szeretnél megtudni mindent a díszítésről, akkor szeretettel várlak a workshopjaim valamelyikén ♥
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |